Zacht zomerfruit van Wil

8 augustus 2015
door Frederieke Achter de schermen
    zacht zomerfruitNa een paar maanden van vooral peren en appels is er nu weer zacht zomerfruit in overvloed. Thomas nam een kijkje bij een van onze fruitleveranciers Wil.

    Handwerk met bijenhulp

    Voor het bezoek moest Thomas een stukje rijden. Naar Made in Brabant om precies te zijn. Al het fruit bij Vitalberry wordt met de hand geplukt, zodat het tere fruit niet beschadigt. Wil, de eigenaar, werkt zo duurzaam mogelijk. Zo maakt hij gebruik van natuurlijke bestrijders en teelt hij de kas op warmte van een energiecentrale in de buurt. Voor de bestuiving maakt hij gebruik van bijen uit de Biesbosch. Omdat bijen nogal gevoelig zijn voor kou en bij kou te langzaam vliegen om alle planten te bestuiven, krijgen ze af en toe hulp van een volk hommels. In Made verbouwt Wil onder andere aardbeien, frambozen en blauwe bessen. En laten dat nu net onze favorieten zijn!
    zacht zomerfruit

    Aardbeien

    Aardbeien zitten vol vitamine C en kun je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Laat de aardbeien voor je ze gaat eten op kamertemperatuur komen, dan komt de smaak veel beter tot zijn recht. Van een aardbeienplant kun je ongeveer 15 keer per jaar plukken. De aardbeien worden steeds iets kleiner en de smaak kan variëren, maar de plant blijft vruchten geven.

    Frambozen

    Frambozen

    Frambozen zijn er in twee soorten: zomer- en herfstframbozen. Je raadt het al; zomerframbozen zijn al vroeg in de zomer rijp, terwijl herfstframbozen ook nog beschikbaar zijn in de herfst. Frambozen zijn rijk aan vitaminen en antioxidanten, en blijven een paar dagen goed in de koelkast.

    Blauwe bessen

    Blauwe bessen bevatten behalve vitamines en mineralen ook veel vezels, wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Deze besjes kun je wel een dag of 6 bewaren.

    Tip!

    Mix de aardbeien, frambozen en blauwe bessen in een blender en maak er een smoothie van! Voeg eventueel melk of water toe om de smoothie vloeibaarder te maken.
    DSC_0935 kopiëren
    Vorig artikel
    Zelfgemaakte limonade van rabarber en aardbeien Zelfgemaakte limonade van rabarber en aardbeien
    Volgend artikel
    Wereldse noten Wereldse noten

    Gerelateerde artikelen