Wie wil een wafel? 🧇

25 maart 2022
door Luka In de keuken

    Veruit de lekkerste dag van het jaar: Internationale Wafeldag. Speciaal voor deze dag hebben we de beste wafelrecepten voor je verzameld. Maak ze helemaal naar je zin met jouw favoriete toppings. Houd je klaar en bakken maar!

    Internationale Wafeldag

    Luikse of Brusselse wafels, welke vind jij het lekkerst? Hoogst op ons lijstje staan de echte klassiekers. Traditioneel maar allesbehalve saai! Met verschillende toppings geef je er snel jouw eigen draai aan.

    Luikse wafels 

    De Luikse wafel zoals je ‘m kent, maar dan net wat anders: hello miniversie!

    Ingrediënten voor 6 personen:

    • 375 g tarwebloem
    • 22 cl lauwe melk
    • 1 zakje gist 
    • 2 eieren
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 150 g roomboter
    • 100 g parelsuiker
    • Een mespuntje zout

    Bereiding:

    1. Meng de bloem met de vanillesuiker en een snufje zout, maak er een kuiltje in en breek de eieren in het midden.
    2. Meng het zakje gist met de lauwe melk en voeg dit toe aan het bloemmengsel. Roer het goed door met een eetlepel of spatel: het deeg moet vrij compact zijn. Laat 30 minuten rusten bij kamertemperatuur op een droge en donkere plek.
    3. Voeg vervolgens de gesmolten boter en parelsuiker toe. Meng net zo lang tot de twee ingrediënten goed zijn verdeeld over het deeg. Laat het daarna nog 20-30 minuten rusten.
    4. Per wafel gebruik je ongeveer een volle eetlepel aan beslag. Door het kleine formaat zijn ze bliksemsnel klaar, houd ze dus goed in de gaten. Als de wafels er goudbruin uitzien zijn ze gaar!

    Internationale Wafeldag

    Brusselse wafels

    Een variatie op de vierkante Brusselse wafel. Deze keer is hij rond! De smaak blijft natuurlijk hetzelfde: overheerlijk.

    Ingrediënten voor 6 personen:

    • 250 g tarwebloem
    • 38 cl melk
    • 15 g vers bakkersgist
    • 3 eieren
    • 1 el suiker
    • 100 g gesmolten boter

    Bereiding: 

    1. Verkruimel de bakkersgist in een kom en verdun deze met een beetje lauwe melk. Voeg de poedersuiker toe en meng het goed door elkaar. Laat het een paar minuten rusten
    2. Scheid de eiwitten van de dooiers. Klop de eiwitten stijf met een elektrische mixer of garde en zet opzij.
    3. Zeef het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden.Giet de resterende lauwe melk in het midden. Meng de twee goed met een elektrische mixer.
    4. Meng vervolgens de eidooiers, gesmolten boter en opgeloste gist door het mengsel. Spatel nu voorzichtig de opgeklopte eiwitten erdoor. Dek de kom af met een schone droge doek. Laat het deeg 45 minuten rusten. 
    5. Verwarm het wafelijzer. Giet een kleine soeplepel aan beslag op het ijzer en laat het een paar minuten bakken. Voilà! Heerlijke warme Brusselse wafels.

    Internationale Wafeldag

    Scandinavische wafels

    De Scandinaviërs eten hun wafels net wat anders. Dit simpele recept is een hit bij jong en oud. Benieuwd waarom? Probeer het zelf en laat je verrassen door dit recept van onze Noorderlingen.

    Ingrediënten:

    • 115 g tarwebloem
    • 1 el bakpoeder
    • 1 el kokossuiker
    • 2 eieren
    • 475 ml melk
    • 60 ml plantaardige olie
    • Een mespuntje zout
    • Je favoriete topping

    Bereiding: 

    1. Meng de bloem, bakpoeder, kokossuiker en zout in een grote kom.
    2. Klop in een andere kom de eieren, melk en plantaardige olie door elkaar.
    3. Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer tot het een glad mengsel is geworden.
    4. Verwarm het wafelijzer en vet het goed in. Per wafel giet je ongeveer ⅓ kopje beslag op het ijzer. Bak ze in 5-7 minuten goudbruin.

    Internationale Wafeldag

    Als kers op de taart (of topping op de wafel): versier jouw wafel met chocolade, fruit of gewoon allebei! Van een zoete spread tot fruitsalade, voeg jouw favorieten aan je box toe en laat alles samen thuis bezorgen. Makkelijker wordt het niet!

    Internationale Wafeldag

    Internationale Wafeldag

    Internationale Wafeldag

    Internationale Wafeldag

    Ben jij ook zo verlekkerd op de stroopwafel? Twee heerlijke dunne wafels met karamelsiroop: om je vingers bij af te likken! 

    (Pssst, het volgende recept is met stroopwafel erdoorheen nóg lekkerder. Voeg ze aan je volgende box toe en haal ze met één klik in huis!)

    Brownies met stroopwafel en geroosterde amandelen

    De perfecte lekkernij om te delen met familie en vrienden. Of niet…

    Ingrediënten:

    • 60 g ongezouten hele amandelen
    • 400 g chocoladecakemix
    • 2 eieren
    • 80 ml water
    • 120 g stroopwafel
    • 40 g roomboter op kamertemperatuur

    Bereiding: 

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van 20 centimeter met bakpapier en hak de amandelen en stroopwafel grof.
    2. Snijd de boter in blokjes. Meng in een grote kom de chocoladecakemix met het water, de boter en de eieren tot een glad beslag. Voeg als laatste de geroosterde amandelen toe.
    3. Giet het beslag in de springvorm en bestrooi de cake met de stroopwafelkruimels.
    4. Bak de cake 25-30 minuten, tot er barsten verschijnen. Laat hierna nog minimaal 5 minuten afkoelen.

    Internationale Wafeldag

    Vorig artikel
    6x groene recepten voor St. Patrick’s Day 6x groene recepten voor St. Patrick’s Day
    Volgend artikel
    Vrolijke inspiratie voor het paasweekend 🐣 Vrolijke inspiratie voor het paasweekend 🐣

    Gerelateerde artikelen

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.