Wat is het verschil tussen rode, groene en gele paprika?
15 juli 2014Paprika’s zijn er in verschillende kleuren. Zo heb je de gebruikelijke rode, gele en groene paprika’s, maar wist je dat er ook witte en paarse paprika’s bestaan? En wat is het verschil tussen rode, groene en gele paprika? Nu verschillen deze paprika’s niet alleen van kleur, maar ook van smaak en voedingswaarden! Maar welke paprika past nou goed bij welk gerecht?
Groene paprika
De groene paprika is eigenlijk een onrijpe paprika. Om die reden smaakt deze paprika een stuk minder zoet dan de gele en de rode variant. Groene paprika’s zijn wat kruidiger en bitterder van smaak en dat maakt ze erg geschikt voor warme gerechten. Vaak worden ze gebruikt bij bijvoorbeeld pasta’s of stoofschotels. Net zoals andere paprika’s kun je de groene paprika ook rauw eten, al vinden veel mensen ze daar door de bittere smaak minder geschikt voor.
De groene paprika bevat de minste gezonde voedingsstoffen. De rode en gele paprika’s bevatten naast vitamine E ook nog eens twee keer zoveel vitamine C als de groene paprika.
Gele paprika en rode paprika
De gele en rode paprika’s beginnen als groene paprika’s en verkleuren naarmate ze rijper worden langzaam naar rood of geel. Deze paprika’s zijn zoeter dan de groene variant en daardoor ook gewilder. De rode paprika is zelfs nog iets zoeter dan de gele paprika en wordt daarom ook het meest verkocht. Naast het smaak aspect worden rode en gele paprika’s ook vaak gekocht om hun kleur. Een gerecht ziet er nou eenmaal nog lekkerder uit met vrolijke kleuren! Verder zijn deze paprika’s populair omdat ze bruikbaar zijn voor verschillende toepassingen. Zo kunnen ze rauw gegeten worden, warm in sauzen, voor in ovenschotels, en in wokgerechten.
Wat is jouw favoriete paprika?