Waar zitten gluten in?
25 oktober 2016Ons belangrijkste voedingsadvies is dat je geen maaltijden overslaat, dat je van alles genoeg binnenkrijgt en dat de verhoudingen in een maaltijd en jouw weekmenu kloppen. Het is dus belangrijk dat je weet wat jouw lichaam nodig heeft. Maar hoe zit dat met gluten?
Wanneer moet je gluten mijden en in welke producten kan ik dat vinden? Op veel etiketten van producten staat het label ‘glutenvrij’. Zelfs restaurants pronken met hun glutenvrije opties op de menukaart. Tijd om hier iets meer vanaf te weten.
Wat zijn gluten precies?
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen. Gluten zorgt er bijvoorbeeld voor dat deegproducten zoals brood en pasta luchtig en stevig zijn. Het glutennetwerk zorgt ervoor dat deze gasbelletjes niet kunnen ontsnappen, hierdoor kan het brood rijzen en krijgt het brood een luchtige structuur. Voor de structuurvorming zijn deze eiwitten daarom van groot belang.
Wanneer moet je gluten mijden?
Allereerst is er het type glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd. Mensen die hier last van hebben, reageren slecht op het stofje gliadine dat in gluten zit. Een glutenintolerantie herken je aan een opgeblazen buik, krampen, diarree, maar ook klachten als depressies, vermoeidheid en gewichtsverlies kunnen optreden. Bij kinderen zijn de gevolgen van een glutenintolerantie vaak een stuk extremer te merken, door bijvoorbeeld groeiachterstanden. Zij moeten een strikt glutenvrijdieet volgen. Voor mensen met coeliakie is het dus van groot belang om gluten te vermijden.
Glutensensitiviteit is iets anders. Iedereen die niet goed reageert op gluten maar géén coeliakie heeft is in principe gevoelig voor gluten. Dat betekent dat je ze tot een bepaalde drempelwaarde kan verdragen. Je kan dan last hebben van soortgelijke klachten als coeliakie bij een hogere inname dan de gestelde drempelwaarde. Twijfel je? Ga dan langs bij een specialist om je te laten controleren op gluten.
Waar zitten gluten in?
Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen, zoals onder andere in alle soorten gewoon brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta zoals macaroni, spaghetti en vermicelli. Ook sauzen bevatten vaak gluten doordat de bindmiddelen, denk aan meel, die er in worden gebruikt, gluten bevatten. Waar moet je vooral op letten?
- Tarwe, waaronder spelt en khorosantarwe (kamut)
- Rogge
- Gerst (gort)
Let op! Sommige granen komen regelmatig in aanraking met glutenbevattende granen. Daardoor kan er in granen die van nature glutenvrij zijn tóch gluten zitten. Vanwege deze ‘verontreiniging’ zijn de volgende granen niet glutenvrij, behalve als de term ‘glutenvrij’ of het glutenvrijlogo op het etiket staat:
- Haver
- Boekweit
- Quinoa
Gluten kan verder voorkomen in sommige vitaminesupplementen. Het is daarom aan te raden de verpakking te checken als je vitamines slikt. Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten en dierlijke producten bevatten nooit gluten. In groente en fruit zijn ook geen gluten te bekennen, dus deze kan je gewoon blijven eten.
Glutenallergie en toch de HelloFresh Box
Ben je allergisch voor gluten en heb je de HelloFresh Box? Geen probleem, want je kan van te voren bekijken of de recepten volgens jouw eigen voorkeuren of allergenen zijn samengesteld? Zo kun je zelf kiezen welk recept het beste bij jou past. Lees in deze blog onze tips over hoe je HelloFresh-recepten glutenvrij maakt.
Energiebrood zonder bloem
Ingrediënten
- 145 g haver (alternatief is boekweit- en/of quinoavlokken)
- 75 g zonnebloempitten
- 60 g pompoenpitten
- 90 g lijnzaad
- 35 g gehakte hazelnoten
- 30 g gehakte amandelen
- 2 tl chiazaad
- 3 tl kokosolie
- 1 tl zout
- 1 el honing
- 350 ml water
Benodigdheden
- Kom
- Doek
- Broodvorm
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom.
- Leg een doek over de kom en laat het een nachtje rusten op een koele plaats.
- Verwarm de volgende ochtend de oven voor op 200 ° C. Giet het deeg (het moet relatief stijf zijn) in een broodvorm en strijk glad.
- Bak het brood voor 20 minuten op 200°C, draai de knop terug naar 175°C en laat het brood nog 30 – 40 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat nog even afkoelen.
Wat is jouw beste tip voor glutenvrije recepten? Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Hier zijn boekweit pannenkoeken favoriet bij het hele gezin! Je kan er van alles mee: zoet of hartig beleg, ze zijn ideaal om te gebruiken als wrap voor een (meeneem) lunch. Bakbanaan pannenkoeken/wraps vinden we ook erg lekker, maar kosten meer tijd om te maken en zijn vaak wat dikker en zoeter (als de bakbanaan niet meer groen is). Dit is het simpele recept dat we gebruiken voor de boekweit pannenkoeken (ongeveer 10 stuks):
• 360 gr boekweitmeel
• 4 eieren
• 720 ml water
• snuf zout
• kokosolie om in te bakken
Belangrijke tip: wacht tot de bovenkant gestold is en dan met een spatel omdraaien. Maak ze niet te dik, vooral niet als je ze als wrap wil gebruiken.
Hi Winona,
Dank voor dit lekkere recept!
Groeten, Lizzie