Veelzijdige voorjaarsfavoriet: rabarber

17 april 2017
door Sanne van Dartelen HelloFresh-recepten

    Een echte lentelieveling: rabarber. De Latijnse naam voor deze groente is Rheum rhabarbarum, maar wij mogen gewoon rabarber zeggen.

    rabarber

    Groente verkleed als fruit

    Veel mensen denken dat rabarber een vrucht is, omdat het vooral in zoete gerechten wordt gebruikt, maar eigenlijk is rabarber een groente. De stengels zijn licht– tot donkerroze, overlopend in groen, met hier en daar een spinazie-achtig blad. Heel jonge rabarber is minder zuur dan rabarber die je later in het seizoen oogst.

    Door het frisse zuur combineert rabarber heel goed met zoete dingen als rijpe peren en appels, en met iets romigs zoals slagroom of mascarpone. Gember en nootmuskaat doen het ook heel goed met rabarber. Je kunt je dus voorstellen dat een crumble van rabarber en appel met gember en een beetje mascarpone een geweldig dessert is. Je vindt daar een recept van op onze blog. Limonade van rabarber: óók al zo lekker. En dat is dan weer een goede basis voor cocktails, met of zonder alcohol.

    Hartige trek

    Rabarber gaat niet alleen goed samen met zoet, maar ook met hartig. Een klassieke combinatie is varkensvlees en rabarber, maar in een linzensalade met feta is rabarber in dunne plakken ook een heel goede toevoeging. Oh, en nu we toch bezig zijn met weetjes: vroeger gebruikte men het woord rabarber om in het theater geroezemoes na te bootsen. Door het woord vaak achter elkaar te zeggen ontstond de perfecte imitatie van een pratende massa. Groente met theatertalent dus!

    Wie zoet is…

    Speciaal voor de zoetekauwen delen wij ons favoriete voorjaarsrecept: verloren brood met rabarber.

    Verloren brood met rabarbercompote

    Ingrediënten:

    2 eieren | 50 ml melk | 6 (oude) boterhammen naar keuze | 5 el suiker | 20 ml water | 1 stengel rabarber | ½ tl (versgeraspte) nootmuskaat | ½ tl gemalen kaneel | 1 el boter | poedersuiker en fijngehakte noten voor garnering (optioneel)

    Benodigdheden:

    Steelpan | mengkom | koekenpan

    Bereidingswijze:

    1. Snijd de rabarber in dunne stukken. Doe in een steelpan samen met het water en 3 eetlepels suiker. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.

    2. Klop in een mengkom de eieren los met de melk, de nootmuskaat en kaneel en de rest van de suiker. Haal vervolgens de boterhammen een voor een door het mengsel en leg opzij.

    3. Verhit de boter in een koekenpan en bak de boterhammen op matig vuur aan beide kanten goudbruin. Dit duurt ongeveer 1 minuut per kant. Laat de rabarbercompote ondertussen afkoelen.

    4. Leg de verloren brood in een schaal en schep de rabarbercompote eroverheen. Garneer eventueel nog met wat poedersuiker en fijngehakte noten. Heb je rabarbercompote over? Laat deze afkoelen en bewaar in een schone glazen pot in de koelkast. Deze kun je nog een paar dagen bewaren en is lekker bijvoorbeeld bij een bol vanille-ijs.

     

    Ga jij deze verloren brood met rabarbercompote proberen?

    Vorig artikel
    15 lentegerechten die binnen 30 minuten op tafel staan 15 lentegerechten die binnen 30 minuten op tafel staan
    Volgend artikel
    De asperge – het witte goud van de lente en zijn groene broertje De asperge – het witte goud van de lente en zijn groene broertje

    Gerelateerde artikelen