Restjes? Zo verwerk je ze opnieuw!

28 september 2018
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

    Het gevolg van ogen die groter waren dan je maag? Restjes! Het zou zonde zijn die halve bloemkool, stuk brood en kwartjes appel weg te gooien. Wij tonen je hoe je restjes op een verrassende, eenvoudige én lekkere manier verwerkt.


    hf161021_extrashot_de_foodrecycling_-70_low_klein-1024x683

    Gooi je een product weg, dan verkwist je niet alleen het product zelf, maar ook alle energie die het gekost heeft om het te maken. Denk bijvoorbeeld aan het water, het vervoer en al de andere middelen die nodig zijn om voedsel van het land op jouw bord te krijgen. Het is niet alleen duurzamer voor de planeet om niet zomaar eten weg te gooien, dat is het ook voor je portemonnee. Wij geven je hieronder enkele recepten met restjes.

    Oud brood

    Oud en droog brood wordt vaak weggegooid. Wat jammer! Je kunt oude boterhammen natuurlijk roosteren, maar wist je dat je er nog andere creatievere dingen mee kunt maken? Tover je broodrestjes eens om naar croutons, paneermeel, wentelteefjes (haal boterhammen door een mengsel van losgeklopt ei, melk en een beetje suiker en bak in roomboter goudbruin), of deze smakelijke broodpudding!

    Broodpudding

    Ingrediënten:
    Voor 4 personen

    Ongeveer 300 g oud brood naar keuze
    200 g rietsuiker
    500 ml melk
    Roomboter voor invetten
    Flinke hand rozijnen
    4 eieren
    Kaneel naar smaak

    Benodigdheden:

    mengkom | steelpan| oven | ovenschaal of taartvorm

    Bereiding:

    1. Scheur het brood in grove stukken en doe in een mengkom. Verwarm de melk met de suiker in een steelpan op het vuur en giet het mengsel over het brood. Laat ongeveer 45 minuten weken. Vet een ovenschaal of taartvorm in met roomboter.
    2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer het broodmengsel even door en voeg de eieren, rozijnen en kaneel naar smaak toe. Doe het hele mengsel in de ovenschaal of taartvorm en bak ongeveer 45 minuten in de oven.
    3. Serveer zo, of met een beetje ongezoete slagroom.

    Verse kruiden

    Een volledig basilicumplantje in je pasta is misschien wat te veel van het goede… Maar wat doe je dan met de rest van je verse kruiden? Je kan ze gewoon invriezen in de diepvries. Of je kan ze verwerken op één van de vijf manieren hieronder.

    1. Maak gekruide ijsblokjes: Hier vul je je vormpje niet met water, maar in olijfolie! Op die manier heb je steeds een smaaktoevoeger bij de hand voor in een stoofpotje of soep.
    2. Droog je kruiden: Bind de kruidentakjes tesamen en hang ze omgekeerd ergens aan. Het duurt ongeveer 8 tot 10 dagen voor je kruiden volledig gedroogd zijn. Als de kruiden makkelijk afbreken zijn ze droog genoeg om zelf kruidenmengsels zoals Provençaalse kruiden te maken.
    3. Maak zelf pesto: Meng verse kruiden, twee chilipepers, 3 el olijfolie, 50 g walnoten, 1 tl honing en Parmezaanse kaas tesamen in een keukenmachine. Klaar!
    4. Maak kruidenboter: Meng 1 teentje knoflook, een snufje zout, 2 tl citroenzeste en 2 tl tijm met 115 g boter.
    5. Maak een saladedressing: Meng 1 groene chilipeper, een handvol verse kruiden, 3 el extra-vierge olijfolie, een halve tl citroenzeste, 60 ml limoensap, 2 tl suiker en peper en zout tesamen.

    Overgebleven fruit

    Van overgebleven fruit maak je zonder veel moeite een crumble. De ingrediënten voor het deeg heb je waarschijnlijk al in huis: boter, suiker en bloem of havervlokken. Je kunt het fruit dat je over hebt in kleine stukjes snijden, verdelen over een ingevette ovenschaal en er eventueel een beetje suiker aan toevoegen. Wat gemalen gember, kaneel, of kardemom erdoor kan ook heel lekker zijn. Door maïzena toe te voegen (1 tot 2 eetlepels, afhankelijk van hoeveel vocht er in het fruit zit) kun je het fruitsap een beetje binden.
    Ga daarna verder met de topping. Hieronder vind je een basisrecept, maar je kunt ook een deel van de bloem vervangen door havervlokken of er bijvoorbeeld een handje gemalen noten aan toevoegen.

    Crumble met restjes fruit

    Ingrediënten:

    130 g bloem
    100 g rietsuiker
    1 tl bakpoeder
    150 gram koude, ongezouten boter
    Snufje zout
    Ongeveer 750 g fruit naar keuze, in stukjes

    Benodigdheden:

    mengkom | ovenschaal

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een mengkom. Voeg de boter in blokjes toe en wrijf het met je vingers of een vork door elkaar tot een kruimelig deeg ontstaat.
    2. Vet een ovenschaal in met roomboter. Verdeel de topping over het fruit naar keuze.
    3. Bak de crumble ongeveer 30 minuten. Laat iets afkoelen maar serveer warm. Als je ook hier nog een restje van overhoudt kun je dat weer opwarmen in de oven.

    Restjes groenten, kaas en eieren

    Restjes groenten, een eenzaam blokje kaas en wat eieren over in de koelkast? Perfect. Daar maak je dan heel gemakkelijk een frittata of groentekoekjes van. Verdeel gare groenten en andere restjes over de bodem van een ovenschotel die je goed hebt ingevet met olie of boter. Klop in een kom flink wat eieren (ongeveer 8 voor een ovenschotel van gemiddelde grootte) met peper en zout los. Giet het eiermengsel over de vulling en zet in een voorverwarmde oven van 180 graden. De frittata is klaar als het ei gestold is, dat duurt ongeveer 25 – 30 minuten. Hier vind je een uitgebreider recept voor frittata en hier tonen we je drie verschillende groentekoekjes.

    frittata-met-boerenkool-pastinaak-en-geitenkaas-ba3f9e52

     

     

    Vorig artikel
    Waar ben jij #TrotsOp? Waar ben jij #TrotsOp?
    Volgend artikel
    De ultieme chocolate chip cookies De ultieme chocolate chip cookies

    Gerelateerde artikelen