Maak je eigen chai latte

26 november 2018
door Charlot van Scheijen Gerechten

    Je vindt hem steevast in elk hip koffiebarretje, maar wist je dat je ook thuis je eigen chai latte kunt maken? Wij geven je een écht Indiaas recept!

    hf161028_extrashot_de_chailatte_56_low-1024x683

    Chai masala

    Het typische kruidenmengsel in een chai latte vindt z’n oorsprong in Indië. Daar drinken ze hun thee het liefst sterk, zwart en kruidig. Chai is het Indiase woord voor thee, en masala betekent gekruid. De basis van een chai masala is vrijwel altijd zwarte thee. Daaraan worden dan specerijen zoals kardemom, kaneel, zwarte peper, kruidnagel en gember toegevoegd. Je kunt het mengsel drinken als gewone thee met warm water óf je kunt het met wat suiker toevoegen aan opgeschuimde warme melk. Voilá: een chai latte!

    hf161028_extrashot_de_chailatte_-50_low-1024x683

    Ingrediënten:
    Voor 2 koppen

    300 ml water
    300 ml melk
    1,5 el zwarte theeblaadjes
    ½ kaneelstokje
    5 kruidnagels
    4 kardemompeulen
    1,5 cm fijngehakte gember
    Suiker naar smaak

    Benodigdheden:

    Koekenpan | ruime pan |

    Bereidingswijze:

    1. Rooster het kaneelstokje, de kruidnagels en kardemompeulen ongeveer 2 minuten in een droge koekenpan op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
    2. Plet de specerijen samen met de gember in een vijzel, keukenmachine of koffiebonenmaler.
    3. Doe de specerijen samen met het water in een ruime pan. Voeg de zwarte theeblaadjes aan het mengsel toe zodra het water de kleur van de kruiden begint te absorberen. Verwarm dit alles ongeveer 20 minuten zachtjes door. Breng het niet aan de kook, anders wordt het mengsel bitter.
    4. Haal van het vuur en giet de vloeistof door een fijne zeef met een pan eronder. Voeg suiker aan het mengsel in de pan toe en plaats opnieuw op het vuur. Voeg de melk toe en zet het vuur gedurende 5 minuten hoog tot de melk stijgt. Klaar!

    Overtuigd veganist, lactose-intolerant of gewoon zin in iets anders? Vervang de koemelk in je chai latte dan voor opgeschuimde soja-, rijst-, amandel- of havermelk!

    Vorig artikel
    Zo maak jij échte Amerikaanse karamel-appels Zo maak jij échte Amerikaanse karamel-appels
    Volgend artikel
    Maak je eigen wentelteefjes-buffet Maak je eigen wentelteefjes-buffet

    Gerelateerde artikelen