Recept voor tarte tatin

30 november 2016
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

  Een klassieke tarte tatin ziet er indrukwekkend uit, maar is helemaal niet moeilijk te maken. Wij geven je ons favoriete recept voor tarte tatin.

  hf160914_global_blog_1_tartetatin_landscape_01_high

  De zussen Tatin

  Achter het ontstaan van tarte tatin schuilt een mooi verhaal. Het werd rond 1900 beroemd door de zussen Tatin. Zij hadden een hotel in het midden van Frankrijk en lieten per ongeluk de appeltaart die ze hadden gebakken verbranden. In een poging de taart te redden haalden ze de verbrande bodem van de taart en legden een nieuw stukje deeg op de donkere appels. Het resultaat bleek lekker genoeg om het nooit meer anders te doen, en de tarte tatin was geboren!

  Wil jij zo’n omgekeerd taartje wel eens proberen?

  Ingrediënten:

  4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries) | 6 friszure appels (Goudreinetten bijvoorbeeld) | 120 g roomboter | 180 g suiker

  Benodigdheden:

  Deegroller (of gebruik een lege wijnfles) | lage, ronde ovenschaal of speciale tarte tatin-vorm |  oven

  Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg het bladerdeeg op het aanrecht zodat het kan ontdooien. Verdeel de boter in kleine blokjes over de bodem van de ovenschaal. Strooi de suiker eroverheen. Schil de appels en snijd in partjes van +/- 1 cm dik. Leg de appels in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en gaar de appels ongeveer 10 minuten. Gebruik ovenhandschoenen om de schaal uit de oven te halen!
  2. Rol op een met bloem bestoven aanrecht het bladerdeeg uit tot een lap. Leg het deeg op de appels en snijd het deeg dat over is weg. Vouw het deeg een beetje naar binnen, zodat je de appels ‘instopt’.
  3. Bak de taart in de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Leg een bord op de schaal en keer beide om. Laat voorzichtig de taart op het bord glijden.

  Tarte tatin is warm het lekkerst, eventueel met een beetje slagroom of crème fraîche.

  hf160914_global_blog_1_tartetatin_portrait_high

  Eet smakelijk!

  Vorig artikel
  HelloFresh Kerstbox: alles zonder stress in huis voor het kerstdiner HelloFresh Kerstbox: alles zonder stress in huis voor het kerstdiner
  Volgend artikel
  5x Sinterklaasrecepten 5x Sinterklaasrecepten

  Gerelateerde artikelen