Koolen Champignons

18 oktober 2013
door Kirsten Achter de schermen

  Champignons uit de HelloFresh Box

  Champignons doen wat ze zelf willen, daarom wordt er bij onze vaste champignonleverancier Koolen Champignons 365 dagen per jaar gewerkt. Koolen Champignons is een echt familiebedrijf. In 1981 is vader Koolen gestart met het kweken van champignons en inmiddels zijn zoons Teun en Koen ook volop aan het werk binnen het bedrijf. Het hele kweek- en productieproces wordt binnenshuis gedaan: nadat de champignons zijn geplukt, worden ze meteen verpakt. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van tussenstops, waardoor de champignons supervers zijn. Van grond tot mond. 

  Een kijkje in de keuken

  Samen met trouwe klanten hebben wij een kijkje in de keuken van de familie Koolen gekregen. Dit is de video waarin Teun vol passie over zijn vak vertelt.

  Van schimmel tot champignon

  Het hele kweekproces begint met het zaaien. De champignoncellen worden gevuld met doorgroeide compost en dekaarde. In de speciale cellen, waar de champignons groeien, worden de seizoenen nagebootst. Eerst wordt de zomer nagebootst: de temperatuur is dan 25 graden en de luchtvochtigheid erg hoog. Wanneer de bovenlaag gaat schimmelen, wordt het ‘herfst’. De temperatuur daalt en er wordt luchtbeweging gecreëerd. Na twee weken verschijnen dan de eerste knopjes. Wist je dat vanaf dit moment champignons maar liefst 5% per uur groeien?

  Oogsten met de hand

  Koolen 3_200x200_scaled_croppEen week later kan het oogsten beginnen, dit gebeurt met de hand. Uniek bij Koolen is dat de champignons, door moderne technieken, naar de plukkers toe komen. Hierdoor wordt het werk minder zwaar, omdat de plukkers op één hoogte kunnen blijven staan. Champignons bevatten veel vocht. Na het plukken verliest de champignon nog wat vocht, en dus ook gewicht. Er worden daarom altijd wat extra champignons in een bakje gedaan, vertelt Teun Koolen. De champignons worden meteen verpakt en zijn dan ook klaar voor transport. Hierdoor zijn de champignons in de HelloFresh Box supervers.

  Vraag jij je ook af waarom champignons (bijna) altijd in een blauw bakje zitten? Volgens Teun komt dit omdat blauw de kleur van de champignon het beste ophaalt!

  De champignonburger

  Koolen Champignons wil graag nieuwe producten ontwikkelen met champignons. Een voorbeeld hiervan is de champignonburger die je in week 43 in de HelloFresh Box ontvangt. Deze burger is een gezond en gemakkelijk alternatief voor een stukje vlees. Daarnaast is het een puur product, omdat er geen geur-, kleur- , of smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Wat vond jij van de champignonburger? Laat het ons via een reactie weten!

  Vorig artikel
  Het HelloFresh team: Marlies Het HelloFresh team: Marlies
  Volgend artikel
  3 tips om de herfst te vieren 3 tips om de herfst te vieren

  Gerelateerde artikelen