Ontbijttips – 3 redenen om wel te ontbijten

4 april 2016
door Frederieke Gerechten

  Blijf jij ’s ochtends liever nog wat langer in bed liggen dan op te staan om lekker te ontbijten? Wij geven ontbijttips!Ontbijt

  Hoewel iedereen wel weet dat het verstandig is om te ontbijten, zijn er genoeg mensen die een ontbijtje liever overslaan. Zonde! Het is voor je lichaam heel belangrijk om na een nacht rust voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, om zo opgeladen aan een nieuwe dag te beginnen.

  Als niet-ontbijter heb je waarschijnlijk allemaal redenen om ’s ochtends niet te eten. We geven je ontbijttips en drie redenen om het wél te doen:

  1. Het kost niet veel tijd

  Ontbijten hoeft helemaal niet lang te duren. Je kunt in een paar minuten een smoothie maken (bijvoorbeeld met blauwe bessen en kikkererwten, of met bramen en spinazie) of kiezen voor overnight oats. Dat klinkt heel ingewikkeld maar is gewoon havermout die je een nachtje in de koelkast zet en de volgende ochtend eet – eventueel met wat yoghurt, vers fruit en andere toppings. Ideaal! In diezelfde categorie hebben we ook een lekker recept voor een soort pudding met chiazaad en kiwi voor je. Je moet wel van een gelei-achtige structuur houden maar de smaak is geweldig en het is een hele goede start voor je lijf. ’s Ochtends hoef je het potje met de pudding alleen nog maar uit de koelkast te halen en kun je het meteen opeten.

  Houd je meer van een stevige boterham ’s ochtends? Zorg dan dat je altijd brood in de vriezer hebt. Je kunt het de avond ervoor dan uit de vriezer halen – zo heb je de volgende morgen vers brood en hoef je niet eerst nog iets te kopen. Je kunt je boterhammen zelfs belegd invriezen.
  Dit noten-zadenbrood van Sarah Britton (recept in het Engels) is ook een echte aanrader, en dagen houdbaar – eventueel getoast. Lekker met avocado en een eitje bijvoorbeeld: dan heb je tot de middag geen honger meer. Heb je in het weekend zin en tijd om te bakken? Maak dan een lading gezonde muffins zoals deze van Maura van Yellow Lemon Tree en vries ze in. Super handig om in je tas te stoppen voor je naar het werk vertrekt.

  Ontbijten hóeft niet veel tijd te kosten, maar haast je niet als dat niet nodig is. Een ochtendritueel met een ontbijtje en de krant bijvoorbeeld is een goede, rustige start van je dag. Misschien moet je er een kwartiertje eerder voor opstaan maar het is het zeker waard! Dit recept voor quinoa als ontbijt is heerlijk als je wat meer tijd hebt.

  2. Je lichaam went eraan

  Misschien eet je al lang niets ’s ochtends en heb je ook nooit honger als je opstaat. Geen wonder, want je lichaam is een ster in het aanpassen aan gewoontes. Juist door jezelf aan te leren om iedere ochtend iets te eten, zul je merken dat je lichaam steeds aangeeft dat het brandstof nodig heeft. Als je het echt lastig vindt om iets te eten, is een smoothie een goede (en snelle) oplossing, of een beetje yoghurt met (zelfgemaakte) granola. Iets is in dit geval sowieso beter dan niets! Begin in ieder geval je dag liever niet met koffie: dat remt je eetlust. Wil je wat meer lezen over structuur als onderdeel van een gezond eetpatroon? Wij schreven er eerder al een blog over.

  3. Het helpt om op gewicht te blijven

  In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het helemaal niet verstandig om het ontbijt achterwege te laten als je iets wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Door het ontbijt over te slaan krijg je onvermijdelijk honger op een later tijdstip en zul je geneigd zijn eerder iets tussendoor te eten. Daarbij zorg je er door iets te eten voor dat je spijsvertering aan het werk wordt gezet – je kunt het zien als de motor van een auto die ook niet start als er geen benzine in zit.

  Heb je behoefte aan wat extra ontbijtinspiratie met bijbehorende ingrediënten? Bestel dan onze Ontbijtbox.

  Wat is jouw favoriete ontbijtje? Laat het ons hieronder weten!

  Vorig artikel
  Schoonmaken met producten uit je keuken Schoonmaken met producten uit je keuken
  Volgend artikel
  Voeding vol vitamine D Voeding vol vitamine D

  Gerelateerde artikelen