Onmisbaar in je keukenkastje deze winter

6 december 2015
door Frederieke In de keuken

    ChocoladeIn deze donkere dagen voor kerst en flinke buien zo nu en dan, kan het een goed idee zijn om te zorgen dat je keukenkastje goed gevuld is. Zo hoef je niet per se de deur uit om iets lekkers op tafel te zetten. Met deze acht producten kom je een heel eind!

    Blikken tomaten
    Dit is een oplossing op veel verschillende momenten. Van een snelle pastasaus die je in een blender maakt door een flinke hand basilicum, citroenrasp, zout, peper en een scheut olijfolie aan de tomaten toe te voegen tot een basis voor gehaktballetjes in tomatensaus. Of maak er een soep of stoofschotel met bonen van. Met een flinke voorraad blikken gepelde tomaten kun je bijna altijd wel iets op tafel zetten.

    Domu Raw Vegan Chocolate Pud 2

    Chocolade (& cacaopoeder)
    Met een basisvoorraad chocolade heb je niet alleen direct een toetje zonder er iets mee te doen, maar kun je ook altijd een chocoladetaart of -cake bakken. Cacaopoeder kan gewone chocolade in veel recepten vervangen en doet het ook goed in een gezonde chocoladepudding met avocado.

    Ongebrande, ongezouten noten
    Gehakte noten smaken goed als garnering van je soep of salade, maar heel kun je ze ook met wat specerijen roosteren in een koekenpan voor een lekker hapje bij de borrel. Rooster hiervoor de specerijen naar keuze (bijvoorbeeld chilivlokken, kaneel en zout) in een droge koekenpan. Voeg daar de noten die je in huis hebt aan toe en bak even mee, tot alles lekker gaat ruiken. Voeg dan een scheutje honing of ahornsiroop toe en houd een paar tellen op het vuur. Haal van het vuur en laat goed afkoelen voor je begint met eten.

    Glühwein

    Glühwein

    Wijn
    Zelfs als je geen wijndrinker bent, is het handig om altijd een flesje in huis te hebben. Ook een fles die al wat langer open is kun je goed gebruiken om mee te koken. Wijn geeft rijkheid aan sauzen (bijvoorbeeld de tomatensaus voor gehaktballetjes, of pastasaus), maar je kunt er ook glühwein van maken. Dit recept is een hele fijne. Over ultieme winterdrankjes gesproken.

    Pittige chili-olie
    Om je van binnenuit op te warmen: pittige olie. Dit geeft een extra kick aan je soepen of je stoofschotels – en is ook heerlijk om brood in te dippen. Je kunt het zelf maken, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon op de lokale markt of in de supermarkt kopen.

    Ingemaakte citroenen
    Ingemaakte of ingelegde citroenen kun je in een potje of emmertje kopen bij de Turkse of Marokkaanse winkel, maar kun je ook gemakkelijk zelf maken. Deze ingemaakte schijfjes citroen maken wij graag, omdat je op deze manier ook meteen citroenolie maakt. Ingemaakte citroenen zijn wat milder van smaak dan verse maar geven je gerecht een heleboel frisheid. Lekker in tajines, maar ook in bijvoorbeeld een salade met bulgur.

    Specerijen
    Winterse specerijen zijn onmisbaar in je keukenkastje. Een pumpkin pie spice mix, zoals je die op Amerikaanse blogs tegenkomt, lijkt veel op koek-en speculaaskruiden. Kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember zijn de belangrijkste smaakmakers in deze mixen. Lekker in een warm havermoutontbijtje met banaan, in je warme chocolademelk, of een klein beetje in je pompoensoep.

    granola-final

    Havervlokken
    Zelf granola maken is veel makkelijker dan je denkt, en hult je huis in lekkere geuren. Bekijk hier een lekker recept van Annabel Langbein. Tip: een beetje van die koek-en speculaaskruiden maken het lekker winters.

    Wat vind jij ’s winters onmisbaar in je keukenkastje? Laat het ons weten in de comments hieronder!

    Vorig artikel
    Zelf een masker maken met ingrediënten uit je keukenkastje Zelf een masker maken met ingrediënten uit je keukenkastje
    Volgend artikel
    Glutenvrije bananenbrood-muffins Glutenvrije bananenbrood-muffins

    Gerelateerde artikelen