Duijvestijn Tomaten, onze leverancier

26 november 2013
door Kirsten Achter de schermen

  Peter_duijvestijn
  Tomaten: je vindt ze regelmatig in de HelloFresh Box! Waarschijnlijk denk je eigenlijk nooit na over het verhaal achter de tomaat. Waar komt de tomaat vandaan en hoe wordt het geproduceerd? Wij gingen op bezoek bij Duijvestijn Tomaten, onze vaste leverancier van onze pruimtomaten, voor het verhaal achter de tomaten. Wat blijkt? De tomaat uit de HelloFresh Box is niet zomaar een tomaat…

  Duurzaamheid voor een gezondere wereld
  Bij Duijvestijn Tomaten worden jaarlijks bijna 9 miljoen kilo tomaten geproduceerd. Alle tomaten die worden geproduceerd, worden door het bedrijf zelf verpakt. Het produceren van de tomaten gebeurt niet zomaar, maar op duurzame wijze. “Want als ik over 30 jaar terugkijk op het ondernemerschap wil ik kunnen zeggen dat ik mijn steentjeheb bijgedragen aan een schone aarde”, aldus Peter Duijvestijn.

  Natuurlijke warmtebron voor de kassen
  Duurzaamheid staat dus hoog in het vaandel binnen het bedrijf. Zelf pure, gezonde en duurzame producten maken, daar gaat het om. Daarom zijn ze in 2006, samen met de TU Delft, begonnen met een groot project om de kassen te verwarmen met aardwarmte.  Op twee kilometer diepte wordt het warme water uit de aarde gepompt. Dit water verwarmt de kassen en het afgekoelde water wordt vervolgens weer terug in de aarde gepompt.

  IMG_3605

  Duurzaam tomaten telen
  Om tomatenplanten te laten groeien hebben ze naast warmte en licht ook water en voedingstoffen nodig. Deze neemt de plant op met behulp van zijn wortels. De planten staan op een substraat (steenwol). Hierdoor krijgt de plant precies voldoende water en voedingsstoffen en kan de hoeveelheid worden aangepast op de behoefte van de plant. Het water wordt weer opgevangen en hergebruikt, waardoor de verspilling van water en voedingsstoffen minimaal is. Als de tomaten voldoende zijn gegroeid en gekleurd, worden ze handmatig geoogst en later volautomatisch verwerkt.

  Nadat de tomatenplanten na bijna een jaar zijn uitgegroeid, worden de kassen leeggehaald. Dit zorgt voor veel afval. Van de stengels van de planten wordt compost gemaakt. Maar wist je dat je van de stengels en bladeren ook tomatenverpakkingen kunt maken? Met deze nieuwe ontwikkeling is het bedrijf dan ook volop bezig, zodat ze in de toekomst minder plastic en juist meer duurzaam verpakkingsmateriaal kunnen gebruiken.

  Wil je meer weten over Duijvestijn Tomaten en hun duurzame manier van werken?  Bekijk dan de website: www.duijvestijntomaten.nl

  Vorig artikel
  HelloFresh cadeaubon voor de feestdagen HelloFresh cadeaubon voor de feestdagen
  Volgend artikel
  Het HelloFresh Team: Liza Het HelloFresh Team: Liza

  Gerelateerde artikelen