Lente-ui is de ster van de show in deze plaattaart

12 mei 2017
door Sanne van Dartelen Gerechten

    Heb jij je ook weleens afgevraagd wat het verschil is tussen lente-uitjes en bosuitjes?

    Eigenlijk is het precies dezelfde ui, maar de bosui wordt later geoogst waardoor het witte bolletje (de eigenlijke ui) meer ontwikkeld is. Met zijn frisse, scherpe smaak is de lente-ui perfect voor deze plaattaart.

    plaattaart

    Ingrediënten:

    1 pak bladerdeeg | 40 g geraspte Parmezaanse kaas | 1 eidooier | 200 g crème fraîche | 6 plakjes pancetta, fijngesneden | 5 lente-uien, over de lengte doormidden gesneden | 2 el  pijnboompitten | peper en zout naar smaak

    Benodigdheden:

    Deegroller | bakplaat | koekenpan

    Bereidingswijze:

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de bakplaat in de oven om op te warmen. Rol het deeg uit op een vel bakpapier. Strooi de helft van de Parmezaanse kaas op de linkerhelft van het deeg en vouw vervolgens de rechterzijde eroverheen.

    2. Rol het geheel voorzichtig maar snel uit met je deegroller tot het originele formaat.

    3. Maak met een scherp mes een inkeping rondom, ongeveer 2 cm van de rand van het deeg.

    4. Leg het deeg op de hete bakplaat en plaats het geheel 10 minuten in de hete oven.

    5. Meng ondertussen de eierdooier met de crème fraîche en de rest van de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout.

    6. Haal de plaattaart na 10 minuten uit de oven en duw het midden van de taart voorzichtig plat. Laat de rand van 2 cm omhoog staan.

    7. Verdeel de crème fraîche over het midden van de plaattaart en verdeel de pancetta en lente-ui gelijkmatig.

    8. Bak 10 – 15 minuten in de hete oven, of tot de vulling goudbruin is.

    9. Rooster ondertussen de pijnboompitten in de koekenpan en garneer de plaattaart.

    lente-ui plaattaart

    Top tip!

    Zorg dat je al je ingrediënten klaar hebt staan wanneer je met bladerdeeg werkt. Het is namelijk belangrijk dat je deeg zo koud mogelijk blijft. Bladerdeeg is opgebouwd uit hele dunne laagjes boter en deeg. Dit zorgt ervoor dat het zo mooi luchtig wordt wanneer het rijst. Smelt de boter al voordat het de oven in gaat, dan verdwijnen de laagjes en rijst je bladerdeeg minder goed.

    Vorig artikel
    Speciaal voor Moederdag: cashewboter met rauwe cacao Speciaal voor Moederdag: cashewboter met rauwe cacao
    Volgend artikel
    Kom je buiten eten? Kom je buiten eten?

    Gerelateerde artikelen

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.