Koken met restjes, zo doe je dat!
28 oktober 2020Een restje kruiden hier, een sneetje oud brood daar, koken met restjes is belangrijk – jaarlijks gooien we een kwart van ons eten weg. Dat is natuurlijk zonde! Om voedselverspilling tegen te gaan bezorgen wij elke week alle ingrediënten in precies de juiste hoeveelheden. Maar het kan voorkomen dat je toch iets moet weggooien, zoals de schillen van een courgette of het loof van wortel. Om ervoor te zorgen dat je écht niks verspilt, delen we recepten waarbij jouw restje groenteschillen onmisbaar is. Perfect voor restjesdag! Geniet van knapperige tempura of zelfgemaakte groentebouillon. Help jij mee in onze strijd tegen voedselverspilling?
Groentebouillon van groenteschillen
Courgetti gemaakt? Gooi de schillen niet weg, deze zitten namelijk boordevol vezels en smaken heerlijk in een zelfgemaakte bouillon. Maak een heerlijke home made groentebouillon met overgebleven groenteschillen! Zo hoef je de restjes niet weg te gooien en maak je een heerlijk, zelfgemaakt soepje.
Ingrediënten:
- 400 g groenteschillen (bijvoorbeeld van courgette of wortel)
- 1 el zout
- Peper
- 2 knoflooktenen
- Verse kruiden: rozemarijn, tijm en laurier
- 1 el olijfolie
- 2 l water
Bereiding:
- Vul een grote stoofpot met het water en voeg hier de groenteschillen aan toe
- Breng op smaak met wat zout, peper en de verse kruiden
- Voeg de knoflookteentjes en de olijfolie toe
- Laat alles in de grote stoofpot sudderen (ongeveer 1 uur)
- Je kunt de zelfgemaakte bouillon maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
Tip: Wil je het langer bewaren? Giet de bouillon dan in een ijsblokjesvorm en bewaar het in de vriezer.
Zelfgemaakte courgette-tempura
Wist je dat je met overgebleven courgetteschillen een heerlijk Japans gerecht kunt maken? Tempura is een bekend recept in de Japanse keuken en wordt gemaakt met vlees, vis en groente. Door jouw restje groenteschillen kort te frituren krijgen ze een lekker krokant jasje. Zo hoef jij niks weg te gooien én zet je zo een heerlijke snack op tafel.
Ingrediënten:
- 1 kg courgettes
- 1 eierdooier
- 130 g bloem
- 15 cl ijskoud water
- Zonnebloemolie
Bereiding:
- Strooi wat bloem over de courgetteschillen
- Meng het bloem, de eierdooier en het ijskoude water tot een geheel in een kom
- Verwarm de olie in een pan tot 180°C
- Dip de courgette in het tempuradeeg en frituur 2 minuten in de pan met olie
Cake met courgetteschillen
Een wat? Ja, je leest het goed. Ondanks dat dit gek klinkt, ziet het er erg mooi uit en is dit ook nog eens goed voor het verminderen van de voedselverspilling!
Ingrediënten:
- De schillen van 2 courgettes
- 125 g ongezouten boter
- 100 g geraspte parmezaan
- 50 g geraspte Gruyère
- 2 geklopte eieren
- 70 g bloem
- 1 el groene pesto
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Snijd de courgetteschillen in kleine stukjes
- Meng de gesmolten boter met de eieren, de pesto en de courgetteschillen in een kom
- Voeg alle kaas en bloem toe
- Schenk het mengsel in kleine muffinvormpjes en bak het 15 minuten op 180 °C
- Smullen maar!
Koken met restjes is nog nooit zo leuk geweest. Deel jouw recepten met restjes met ons via Instagram en tag @hellofreshbe. Wij zijn benieuwd!