Keukentrucs- tips voor in de keuken

11 februari 2016
door Frederieke In de keuken

  IMG_1368

  Schillen met een lepel, een hamburger in je tosti-ijzer of specerijen in je koffiemaler? Het kan!

  Sommige spullen in je keuken kun je voor meer gebruiken dan alleen het voor de hand liggende doel. Wij zetten acht van die slimme trucs, of “kitchen hacks” zoals dat zo mooi heet, voor je op een rijtje. De meeste spullen heb je vast al in huis, dus waarom zou je ze niet op zo veel mogelijk manieren gebruiken? Deze trucs schelen je tijd of moeite; alleen maar voordelen dus.

  Kitchen hacks

  Dit zijn onze favoriete multifunctionele keukenspullen:

  1. In een tosti-ijzer kun je behalve brood ook heel goed groenten, of zelfs hamburgers en bacon grillen. Dit gaat het beste in een tosti-ijzer met ribbels, maar ook in tosti-ijzer zonder gaat het prima. In een ijzer met ribbels kun je zelfs een kippetje roosteren als je wilt. Helaas past een kippetje niet in een klein tosti-ijzer.
  2. Koekvormpjes kun je ook in een koekenpan leggen voor een creatief eitje of goed gevormde pannenkoek. Of leg ze op een beker warme chocolademelk en spuit voorzichtig wat slagroom in die vorm.
  3. Een tang waarmee je normaal misschien vlees uit de pan haalt of je pasta mee uit het kookwater vist, kun je ook gebruiken om citrusvruchten mee uit te persen (als je geen citruspers in huis hebt natuurlijk). Zo kun je net wat meer kracht zetten. Vergeet niet je hand eronder te houden voor het opvangen van eventuele pitten.
  4. Zin in guacamole of avocado op toast? Met een pureestamper kun je zonder veel moeite grote hoeveelheden avocado prakken. Probeer ook eens een puree van andere groente dan aardappels. Puree van knolselderij, wortel of van bijvoorbeeld pompoen. Dit is ook lekker als topping op een ovenschotel!
  5. Heb je een elektrische koffiebonenmaler in huis? Die kun je ook goed gebruiken om specerijen in te malen. Zo kun je gemakkelijk je eigen kruidenmix maken, helemaal aangepast aan jouw smaak.
  6. Ga je in het weekend aan de slag met een zoet recept? En staat er een spuitzak in een recept maar heb je die niet in je keuken? Je kunt een envelop dichtplakken en daar een hoekje afknippen voor een geïmproviseerde wegwerpspuitzak. Of gebruik een plastic zakje met zip-sluiting. Handig voor bijvoorbeeld meringues, purees of sauzen.
  7. Een houten lepel is niet alleen geschikt om mee te roeren of op te scheppen. Door de lepel op een pan met kokend water te leggen voorkom je dat de inhoud overkookt. Ideaal voor pastawater bijvoorbeeld. Met een klein theelepeltje kun je trouwens heel goed gember schillen. Zie hier hoe het werkt en probeer zelf maar eens!
  8. Tot slot: houten satéprikkers doen het met velen in een pot heel goed als messenhouder. Doe zowel de prikkers als de messen met de scherpe kant naar beneden in de pot.

  Je schijnt ook tosti’s te kunnen maken met een strijkijzer, maar dát durfden we nog niet helemaal aan. Heb jij dat wel eens geprobeerd of heb je andere briljante kitchen hacks? Laat ze hieronder achter!

  Vorig artikel
  Tips & tricks: zelf groentebouillon maken Tips & tricks: zelf groentebouillon maken
  Volgend artikel
  Kidspiration: spaar een groenteslinger – deel 3 Kidspiration: spaar een groenteslinger – deel 3

  Gerelateerde artikelen