Kaas
Aan een feestelijk kerstdiner mag een kaasplank niet ontbreken. Je serveert hem traditioneel tussen het hoofd- en nagerecht in, maar als je hem liever na het dessert eet, kan dat natuurlijk ook.
Welke kazen kies ik?
Kwaliteit boven kwantiteit
Kaas eet je niet omdat je nog honger hebt, nergens voor nodig dus om kilo's kaas in te slaan. Ga voor een kleine proeverij van mooie kazen. Let bijvoorbeeld op de Franse kwalitietscontrole appellation d'origine en kies rauwmelkse kazen of vraag om advies bij de kaasboer.
Kazen kiezen
Er zijn geen vaste regels voor het samenstellen van een kaasplank. Kies in ieder geval drie (of meer) verschillende soorten. Bijvoorbeeld een harde of halfharde kaas (compté, cantal of morbier), een zachte (camembert, coulommiers of pont l'Evêque) en een blauwe kaas (roquefort, fourme d'Ambert of blue d'Auvergne).

Je kunt ook een thema kiezen voor je plank: kazen uit dezelfde regio, kazen die beginnen met de letter M of verschillende geitenkazen. Ook leuk: één hele bijzondere kaas in zijn geheel serveren.

Wij zijn op zoek gegaan naar de beste producten voor de perfecte plank en hebben vier bijzondere Franse kazen uitgekozen.

Hoe presenteer ik
mijn kaasplank?
1. Ga voor een mooie houten plank of een leisteen. Vermijd witte borden, daardop valt de kaas weg, en metaal, dat kan de smaak namelijk aantasten

2. Presenteer de kazen oplopend van zacht naar sterk. Laat genoeg ruimte tussen de kazen, zodat je makkelijk een stukje af kunt snijden.

3. Kleed de plank aan met noten, rozijnen, gedroogde vruchten (abrikozen, vijgen, dadels) en jam - niet alleen lekker maar ook leuk om te zien.

4. Door van elke kaas vast een of twee plakjes af te snijden, zet je de gasten aan om te beginnen met eten en dan weten ze ook meteen hoe ze de kaas moeten snijden!

* Vergeet het brood niet! Hiermee kun je eindeloos variëren: stokbrood, roggebrood, vijgenbrood of notenbrood.Tip: Vergeet niet je kazen één of twee uur voordat je ze serveert uit de koelkast te halen, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Zo komen ze het beste tot hun recht.
Welke wijn drink ik
bij welke kaas?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht,
geeft 80% van de kazen de voorkeur aan witte wijn:
Made on
Tilda