Tomate farcie met bulgur en Parmezaanse kaas

12 maart 2019
door Helene Inspiratie

    Of de tomate farcie of gevulde tomaat nu z’n oorsprong in de zuidelijke Provence of in een grootmoeders keuken in pakweg Eeklo vindt: het is één van die gerechten die niet weg te denken is uit de Belgische keuken. Heb je als vegetariër heimwee naar dit heerlijke gehakt-gerecht of wil je gewoon eens de vegetarische variant uitproberen? Met ons recept tover je deze vleesklassieker zó om naar een veggie-succes!

    Geen gehakt, wel courgette, wortel, champignon, Parmezaanse kaas én mozzarella. Om je gevulde tomaten wat extra bite te geven gebruik je bulgur. Dit van oorsprong Turkse graanproduct geeft bovendien een nootachtige smaak aan je vulling. Snijd de groenten extra fijn en kies voor grote vleestomaten zodat je tomate farcie ook na 35 minuten in de oven goed stevig blijft.

    Ingredients:

      • 120 g bulgur
      • 3 wortels
      • 1 courgette
      • 6 grote champignons
      • 1 el olijfolie
      • 2 knoflooktenen
      • 1 takje verse rozemarijn
      • 8 grote vleestomaten
      • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
      • 1 mozzarellabol
      • Peper en zout

    Instructions:

    1. Breng een pan met water aan de kook en bereid de bulgur volgens de instructies op de verpakking.
    2. Snijd de wortels, courgette en champignons in zeer kleine blokjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit de knoflook samen met de rozemarijn gedurende 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de gesneden groenten toe en bak ze beetgaar in 4 à 5 minuten.
    3. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een grote kom de bulgur, gebakken groenten en Parmezaanse kaas en breng op smaak met peper en zout.
    4. Snijd de bovenkant van de tomaten, lepel de binnenkant uit en plaats de tomaten in een grote ovenschaal. Tip: merk je dat ze niet stevig staan? Snijd dan een stukje van de onderkant van de tomaat af.
    5. Snijd de mozzarella in dunne plakjes en leg een plakje mozzarella op de bodem van elke tomaat. Vul vervolgens de tomaten met het mengsel van groenten, bulgur en Parmezaanse kaas.
    6. Plaats de bovenkant van de tomaten weer terug op de gevulde tomaten en bak gedurende 35 minuten in de oven. Klaar!

    Tip: Verspil het uitgelepelde tomatenvlees niet en gebruik het in een heerlijke veggie-bolognese pasta!  

    Vorig artikel
    Pinda-chocoladetruffels Pinda-chocoladetruffels
    Volgend artikel
    Alles over onze ansjovis Alles over onze ansjovis

    Gerelateerde artikelen