Gestoomde of gerookte makreel

29 juli 2014
door Wendy Achter de schermen

  makreel-2

  Volgende week zit er gestoomde makreel in de HelloFresh Box! Waarschijnlijk heb je dit al vaker gegeten maar dacht je dat je gerookte makreel at. Wat is het verschil tussen stomen en roken in het bereidingsproces en wat is het verschil in smaak? Lees snel verder!

  Het verschil tussen gestoomde en gerookte makreel
  Men maakt dus onderscheid tussen gerookte en gestoomde makreel. Iets wat eigenlijk een beetje vreemd is omdat beide soorten gerookt worden. Het verschil zit in de temperatuur waarop de vis gerookt wordt. De gestoomde makreel is namelijk warm gerookt bij een temperatuur van 70 tot 90 graden, waardoor de vis gaar wordt gestoomd. Vandaar dat je dit gestoomd noemt. Gerookte vis gaat eerst in een pekelbad en wordt vervolgens koud gerookt. Dit betekent dat de vis door het zout gaart en alleen nog gerookt wordt voor de rokerige smaak. Je kan de vis dus op twee verschillende manieren roken. Deze manieren onderscheiden we in gerookte en gestoomde makreel!

  Hoe kan je het verschil tussen gestoomde en gerookte makreel zien?
  Aan de buitenkant van de vis is het soms moeilijk te zien of deze gestoomd of gerookt is.  Over het algemeen heeft de gerookte een groenig buikje en zit hij wat strakker in zijn vel. De binnenkant van de vis is makkelijker te onderscheiden. Zo is het visvlees van de gestoomde makreel wit en van de gerookte grauwig en glazig van kleur. Van alle makreel die in Nederland gegeten wordt is 99% gestoomd. De gerookte variant wordt steeds minder gegeten omdat veel mensen dit te zout vinden smaken. Het visvlees is daarbij taaier en moeilijker te bewerken.

  makreel

  De gestoomde makreel die volgende week in de box zit komt uit Nederlandse wateren en wordt in Volendam gerookt. Die eet je dan bij een salade met tomaat, paprika en knapperige bruschetta! Wil jij ook de gestoomde vis proeven? Bestel dan voor donderdag 31 juli de HelloFresh Box voor volgende week!

  Vorig artikel
  Tips & tricks: rode peper Tips & tricks: rode peper
  Volgend artikel
  Gele biet van Paul uit Heerhugowaard Gele biet van Paul uit Heerhugowaard

  Gerelateerde artikelen