Eten uit je eigen tuin

17 maart 2016
door Frederieke In de keuken

    Kruiden1
    Eten uit je eigen tuin? Of zelfs van je eigen balkon? Wij geven je tips en tricks om je moestuincarrière te starten!

    Als HelloFresh-abonnee krijg je natuurlijk al heel wat lekkere, verse producten thuisbezorgd, maar zelf iets laten groeien is alleen al als hobby helemaal de moeite waard. Een plantje zien groeien van zaadje tot iets dat je kunt eten is echt heel leuk, voor jezelf maar zeker ook voor kinderen! En in tegenstelling tot wat je misschien denkt, heb je daar niet eens een tuin voor nodig –  met een bak op je balkon of zelfs in de vensterbank kom je al een heel eind.

    Kruidenplanten
    Zeker als je geen hele groene vingers hebt, is het slim om te beginnen met niet al te veeleisende planten. Potjes met kruidenplantjes doen het altijd goed. Kies voor plantjes van goede kwaliteit, bij voorkeur bij een kweker zelf (op de plantenmarkt bijvoorbeeld) of in het tuincentrum. Plantjes uit de supermarkt zijn meestal wat minder sterk omdat ze niet gekweekt zijn om lang te leven. Kruidenplantjes zijn handig omdat je dan altijd verse kruiden in huis hebt, maar zijn ook een goede manier om geld te besparen. Voor een klein bosje in plastic verpakte kruiden betaal je in de supermarkt al bijna evenveel als voor een heel plantje.

    Harde kruiden als rozemarijn, laurier, salie en tijm zijn makkelijk in onderhoud en kunnen ook buiten overleven. Zachte kruiden als oregano, basilicum, bieslook en dille zijn iets kwetsbaarder maar zijn met de juiste verzorging ook niet moeilijk te verzorgen.

    De takjes van harde kruiden kun je goed gebruiken in de oven. Leg wat takjes over groenten in de oven, of in een kip die je gaat roosteren. Zachte kruiden doen het goed in marinades, dressings of fijngehakt als topping op je gerecht. Probeer eens mozzarella te marineren in olijfolie, verse oregano, citroenschil, een half teentje knoflook, zout en peper. Heerlijk met wat brood bij de borrel of met wat sla (die je zelf hebt gekweekt misschien). Of: met je staafmixer of keukenmachine maak je heel makkelijk een kruidenolie door de zachte kruiden te pureren met milde olijfolie en een snufje zout. Een geweldige smaakmaker voor over een visje, een salade of als dip bij knapperig brood. Je kunt het beste met een schaar afknippen wat je nodig hebt; in je hand zitten bepaalde zuren waar sommige zachte kruiden niet zo goed tegen kunnen.

    Sla
    Sla is een dankbaar product om zelf te kweken. Het neemt niet veel ruimte in en groeit snel. Je kunt sla planten vanaf half april tot eind juni, in de volle grond of in potten op je terras of balkon. Slakken zijn net zo dol op sla als wij, dus houd rekening met wat ongenodigde gasten op je slaplantjes.

    Groenteplanten
    Een plant met paprika’s, pepers of tomaatjes kan goed in een pot en is heel leuk om te zien groeien. Je kunt in plaats van met een hele plant ook beginnen met een stekje of zelfs zaadjes en die steeds verpotten in een grotere pot. Dat kost wel wat tijd en een klein beetje moeite maar je hebt wel een heleboel plezier van je werk. In het tuincentrum vind je verschillende soorten groenteplanten en zaadjes.

    Fruitplanten
    Fruit kun je ook zelf kweken. Bramen, bessen, frambozen en zelfs kiwi’s kun je allemaal in ruime bakken zetten. Aardbeien doen het ook perfect en zien er ook nog eens mooi uit met hier en daar een bloemetje voordat er vruchten in komen (dat geldt trouwens voor veel fruit- en groenteplantjes).

    Groen advies
    Ben je van plan om te gaan eten uit je eigen tuin of van je eigen balkon? Vraag dan altijd even advies over de planten die je koopt. De kwekers of mensen in het tuincentrum weten precies wat voor verzorging de planten nodig hebben en kunnen je goed op weg helpen.

    Heb jij een gouden tuintip? Laat het ons hieronder weten!

    Vorig artikel
    Recept voor verjaardagstaart Recept voor verjaardagstaart
    Volgend artikel
    Zo maak je een chocoladedip Zo maak je een chocoladedip

    Gerelateerde artikelen