Een kijkje achter de schermen – duurzaamheid bij HelloFresh

15 april 2017
door Sanne van Dartelen Achter de schermen

  Duurzaamheid is voor ons een belangrijk thema. Daarom spraken wij met Femke, die onder andere werkt aan verschillende duurzaamheidsinitiatieven binnen HelloFresh.

  Stel je even voor!

  Ik ben Femke en werk bij HelloFresh onder andere aan duurzaamheid. Ik heb Gezondheidswetenschappen en Hersenwetenschappen gestudeerd.

  Ik hield me bezig met wat er met je hersenen en gedrag gebeurt als je eet. Dus met voeding was ik wel al bezig. Mijn interesse in eten komt denk ik van mijn twee opa’s – de een was melkveehouder en de ander visser. Met de paplepel ingegoten is hier dus wel van toepassing denk ik!

  Duurzaamheid is in mijn dagelijks leven een belangrijk thema. Ik ben vegetariër, scheid mijn afval en probeer bijvoorbeeld ook zo min mogelijk met het vliegtuig te reizen.

   

  Kun je iets meer over duurzaamheid vertellen?

  Bij duurzaamheid denken mensen vaak aan uitlaatgassen en energie, maar het gaat om veel meer – denk maar eens aan voedselverspilling. Eenderde van al het geproduceerde voedsel wereldwijd wordt weggegooid. Na de schaarste van de Tweede Wereldoorlog is men volop gaan produceren, waardoor voeding heel goedkoop werd. En een half stronkje broccoli dat je over hebt, gooi je nu eenmaal sneller weg als het maar vijftig cent heeft gekost. Wij proberen daar bewust mee om te gaan. Niet alleen door gepaste hoeveelheden te leveren, maar ook bijvoorbeeld door het geven van leuke tips over wat je kunt doen met je restjes. Van de bijzondere groenten die je soms in de box vindt, zoals bijvoorbeeld de Chinese koolsoort choisam die over een tijdje in de box zit, bestellen wij exacte hoeveelheden bij de leverancier, die speciaal voor ons worden geteeld. Zo gaat er niets verloren.

  Hoe zit het met het verpakkingsmateriaal bij HelloFresh?

  Onze dozen zijn gemaakt van gerecycled karton en klanten kunnen hun doos ook weer aan de chauffeur teruggeven. Wij kunnen op die manier namelijk het karton hoogwaardig recyclen, waardoor het nog beter kan worden hergebruikt dan als je het zelf bij het oud papier zet.

  En hoe werkt dat met plastic verpakkingsmateriaal?

  We proberen waar mogelijk gebruik te maken van duurzame verpakkingen als kraftpapier, het bruine vetvrije papier. Alleen als het de versheid of hygiëne ten goede komt, kiezen we voor plastic. Wist je bijvoorbeeld dat een komkommer in plastic verpakt wel tien dagen langer goed blijft dan een komkommer zonder verpakking? Het gebruik van plastic kan dus nuttig zijn, maar natuurlijk proberen we het wel tot een minimum te beperken.

  Heb je nog tips voor HelloFresh’ers over wat zij zelf kunnen doen op het gebied van duurzaamheid?

  Veel van onze klanten doen al veel: ze eten één of soms meerdere keren per week vegetarisch. Eten zonder vlees bespaart namelijk behoorlijk op CO2–uitstoot. Per kilo biefstuk wordt al gauw 30 kg CO2 uitgestoten, tegenover 2 kg per kilo voor bonen, noten en bijvoorbeeld tofu. Het is heel leuk om te zien hoe mensen via hun box steeds meer vegetarische gerechten uitproberen. Het draait al lang niet meer alleen om vleesvervangers, de gerechten zijn juist ontzettend gevarieerd en – niet te vergeten – heel lekker!


  Wil je ook bij HelloFresh werken? Kijk dan op onze website voor openstaande vacatures

  Vorig artikel
  15 lentegerechten die binnen 30 minuten op tafel staan 15 lentegerechten die binnen 30 minuten op tafel staan
  Volgend artikel
  Veelzijdige voorjaarsfavoriet: rabarber Veelzijdige voorjaarsfavoriet: rabarber

  Gerelateerde artikelen