Een bijzondere paddenstoel: de shiitake

20 februari 2015
door hellofresh In de keuken

  shiitake

  Wist je dat de shiitake oorspronkelijk uit Japan komt? Die van ons komt gewoon van een kweker uit Nederland, dat past beter bij hoe wij denken over eten. Ontdek in deze blog alles over deze overheerlijke en speciale paddenstoel.

  Shiitake

  Shiitake

  De shiitake, wat je uitspreekt als sjie-ie-taake, is een paddenstoel uit de Japanse keuken. Letterlijk betekent het paddenstoel (take) die op een boom (shii) groeit. Van oudsher wordt deze paddestoel dan ook op houten stammetjes geteeld. Gelukkig hoeven wij hem niet helemaal uit Japan te laten komen en komen de shiitake uit de HelloFresh Box van Nederlandse bodem. Deze paddenstoel bevat veel eiwitten en is rijk aan vitamine B en C.

  Bewaren

  In de verpakking kun je de paddestoel tot 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren.

  Verschil met champignon

  Het verschil tussen een shiitake en een champignon zit in de hoed van de paddenstoel. Die eerste heeft namelijk een plattere hoed dan de champignon. Met een kleur variërend van licht- tot donkerbruin kun je de shittake gemakkelijk onderscheiden van de witte champignon. De kruidige smaak combineert goed met de zoete smaak van bijvoorbeeld kokosrasp.
  Ben jij dol op shiitake? Of geef je de voorkeur aan een andere soort paddenstoel?
  Vorig artikel
  Koken met restjes uit de box Koken met restjes uit de box
  Volgend artikel
  Dat verdient een bloomontje Dat verdient een bloomontje