De smeuïgste courgettecake! 18 januari 2019

door Helene Inspiratie

Elke drie weken laat onze huischef Avigal in haar (groente-)potten kijken en laat ze groenten op een nieuwe manier zien. Deze week koos ze voor: courgettecake!

Courgétte? in een cake? Net als wortel en rode biet is courgette een zoete groente die perfect past in een bakgerecht als taart of cake. Werk af met zoet glazuur op basis van roomkaas, yoghurt en citroen: de kers- euh, courgette op de taart!

Avigal's courgettecake

Ingredients

Voor het beslag:
Klontje roomboter
230 ml olijfolie
250 g suiker
2 grote eieren
230 ml karnemelk
2 tl vanille-extract
1,5 tl kaneel
250 g bloem
1 tl bakpoeder
Snufje zout
300 g courgette, fijngesneden
150 g walnoten, fijngehakt
Voor het glazuur:
210 g mascarpone
80 g Griekse yoghurt
330 g poedersuiker
1 tl citroensap
330 g poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een rechthoekige bakvorm in met roomboter.
  2. Klop in een grote mengkom de olijfolie, suiker, eieren, karnemelk, het vanille-extract en de kaneel tot een glad mengsel.
  3. Meng de bloem, het bakpoeder en zout in een aparte kom en voeg met een houten lepel toe aan de grote mengkom. Voeg de fijngesneden courgette en fijngehakte walnoten vervolgens voorzichtig bij het mengsel.
  4. Doe het beslag in de ingevette bakvorm en bak ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot een in de cake geprikte tandenstoker zonder nat beslag eruit komt.
  5. Laat de cake volledig afkoelen voor je het glazuur aanbrengt.
  6. Voor het glazuur: klop de roomkaas en yoghurt samen tot een luchtige massa. Voeg het citroensap en de bloemsuiker beetje bij beetje toe terwijl je klopt. Voeg meer suiker toe als het glazuur te dun is en een beetje meer citroensap of yoghurt als het te dik is. Smeer met een spatel over de courgettecake. Klaar!
Vorig artikel
Wat zijn (on)gezonde vetten? Wat zijn (on)gezonde vetten?
Volgend artikel
Gezonde snacks voor het sporten Gezonde snacks voor het sporten

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.