Courgette: je kunt er meer mee dan je denkt!
2 oktober 2015Courgette. Je kunt het grillen, uithollen en vullen, in soep verwerken, in ovengerechten, pastagerechten, noem maar op! Kortom; altijd handig om in huis te hebben voor op inspiratieloze dagen, want je kunt er daadwerkelijk van alles mee. Het mooie aan deze groente is dat het uit zichzelf een vrij neutrale smaak heeft, dus het past zich heel mooi aan in elk gerecht. Van Italiaans tot Aziatisch, de courgette werkt als een soort culinaire kameleon en neemt alle smaken van zijn mede-ingrediënten uit het gerecht tot zich.
Courgette als groente
We kennen courgette als groente, maar eigenlijk is het botanisch gezien fruit. In het Nederlands wordt de courgette ook wel ‘mergpompoen’ genoemd en dat is niet gek, want het is familie van de komkommer en pompoen, die ook vruchtgroenten zijn.
We kennen ze als een groene, langwerpige vrucht, met aan de bovenkant een mooie bloem. Niet alleen prachtig om te zien, want ook deze courgettebloem is lekker om te eten en wordt als een delicatesse beschouwd.
Er zijn ook witte en gele courgettes, die overigens niet in smaak verschillen van de groene, en ze zijn in alle maten te vinden; van langwerpig tot kogelrond. Ze kunnen zelfs een halve meter lang en vijf kilo zwaar worden, maar wel geldt; hoe kleiner de courgette, hoe meer smaak.
Goed voor je
Ze zijn licht verteerbaar, zitten boordevol vezels en hebben een hoog gehalte aan mineralen. Met een courgette in je maaltijd stijgen de voedingswaarden van je gerecht, terwijl een portie van 200 gram courgette slechts zo’n 50 kcal telt. Waar je dan wel op moet letten, is dat je de groente niet in al te veel olie bakt. Courgette werkt namelijk, net als de aubergine, een beetje als een vetspons.
TIP – bereidingswijze 1
Een van de lekkerste en gezondste manier om courgette te bereiden is in de vorm van courgetti. Wat? Jawel, spaghetti van courgette. Hiervoor hoef je van de vrucht alleen maar dunne slierten te maken en door je pastasaus te doen. Even roeren en je hebt heerlijke pasta, zonder gluten en met veel minder koolhydraten. Je vindt tegenwoordig overal de ideale tool hiervoor, namelijk de spirelli. Maar zelf slierten maken kan ook! Je schilt eerst met een dunschiller dunnen plakken en snijdt vervolgens hiervan verticaal dunne repen. Vindt je rauw dan toch iets te veel van het goede? Je kunt ze ook even kort bakken of heel kort koken. Dan is het wel belangrijk dat je de courgette goed droogt, zodat het gerecht niet waterig is.
Toch erg dol op ‘gewone pasta’? Maak dan dit recept met volkoren spaghetti én courgettelinten.
TIP – bereidingswijze 2
Grillen is natuurlijk ook een smaakvolle en gezonde optie! Snijd hiervoor de courgette in plakken en bestrooi ze met zout. Laat dit dan een kwartier staan, zodat het zout wat vocht uit de courgette kan onttrekken en dep het daarna even droog. Dit zorgt ervoor dat tijdens het grillen de courgette niet waterig wordt en dat het smaakvol blijft. Bestrijk dan de courgette met olie en gril het om en om tot het een mooie grillstreep krijgt. Dit recept met gegrilde courgette is een echte aanrader!
TIP – bereidingswijze 3
En zin in een feestelijke snack, maar wil je het wel gezond houden? Snijd de courgette in plakjes van één centimeter en beleg deze met je favoriete pizzatoppings. Kwartiertje in de oven en je mini-pizza’s zijn klaar. Genieten! Bekijk hier het recept.
TIP – bereidingswijze 4
Je kunt courgette ook gebruiken voor zoete gerechten. Bekijk hier het recept voor courgettetaart!